Samhandlingsmodell - kommunenivå

Rett hjelp til rett tid på rett sted. Samhandlingsmodell for utsatte barn og unge. Overordnede strategier, planer og prosedyrer som støtter opp under tverrfaglig samhandling og viser hvordan arbeidet skal prioriteres over tid.

Innhold

    Statlige føringer for barn og unge

    Det finnes en rekke lover, forskrifter og nasjonale retningslinjer som regulerer og som legger føringer for Randaberg kommune sitt tjenestetilbud for barn og unge.

    Noen av de viktigste lovene for våre tjenester:

    Forskrifter:
    En forskrift er en rettslig bindende regulering som må ha hjemmel i lov.

    En forskrift blir som regel gitt av Kongen i statsråd, et departement, et kommunestyre eller et fylkesting, etter hva den aktuelle lovhjemmelen bestemmer.

    Forskrifter må ha hjemmel i gyldig lov, og kan i likhet med lover ikke gis tilbakevirkende kraft. Forskriften må hilde seg innenfor lovhjemmel og må ikke være i strid med andre lover; i så fall vil den ikke kunne gjøres gjeldende. I tillegg må forskriften kunngjøres for å ha rettslig virkning. (Kilde: Jusleksikon.no).

    Rundskriv:
    Rundskriv er orienteringer fra departementet til berørte parter om tolkninger av lover og forskrifter. 

    Veiledere fra staten:
    Veiledere omtaler og beskriver et fagområde på et generelt grunnlag og overordnet nivå, mer generelt enn en retningslinje. En veileder kan inneholde en eller flere retningslinjer for håndtering av spesifikk problematikk innen et fagområde

    Sentrale kunnskapsrapporter

    Kommunale føringer for barn og unge

    Randaberg kommune ble i 2018 BTI-kommune, som skal ha fokus på bedre samhandling for barn og unge i de kommunale tjenestene. Ordningen er forpliktene og sikrer helhetlig og tverrfaglig samhandling i arbeidet med barn og unge. Gjennom tidlig innsats og bedre samhandling kan flere familier få rett hjelp til rett tid på rett sted.

    For å sikre samhandling på tvers av tjenestene i kommune har kommunen innført BTI-modellen (Bedre Tverrfaglig Innsats). BTI er en veileder som skal bidra til tidlig innsats og samordnede tjenester for barn og unge, og foreldre – uten oppfølgingsbrudd.

    Randaberg kommune har følgende kommunale føringer for det arbeidet de ulike tjenestene i kommunen skal gjøre i sitt arbeid med barn og unge: 

    Måten vi jobber på finner en på kommunens si nettside for randaberg.bedreinnsats.no.

    Rapporter

    Kommunen gjennomfører hvert tredje år Ungdata-undersøkelsen. Det er en lokal ungdomsundersøkelse som blir tilbudt gratis til alle kommuner og fylkeskommuner i landet. Siden 2010 har nærmere 450 000 ungdommer fra ulike kommuner deltatt i undersøkelsen. Ungdata gir dermed et godt innblikk i hvordan det er å være ung i Norge i dag.

    KoRus bistår kommunene i sin region med planlegging av undersøkelsen, utforming av spørreskjema og veiledning på gjennomføring.

    Se resultat fra siste Ungdataundersøkelse i Randaberg.

    Avviks- og kvalitetssystem

    Gjennom tilsyn og gjennom forvaltningsrevisjon sikrer vi rett praksis.

    Tilsyn betyr at en instans innen offentlig forvaltning undersøker om kommunen overholder lover og regelverk og at innbyggerne får de tjenestene de har krav på.

    For Randaberg kommune er det ofte Statsforvalteren i Rogaland som gjennomfører tilsynet, men det kan også være Arbeidstilsynet eller andre statlige instanser.

    Forvaltningsrevisjon er en systematisk vurdering av hvordan kommunen sin administrasjon sine oppgaver opp mot hva kommunestyre har vedtatt. I en forvaltningsrevisjon kan man for eksempel vurdere om ressursbruken samsvarer med politiske vedtak og forutsetninger, ressursbruken er effektiv og om regelverket blir fulgt.

    Medvirkning

    Medvirkning handler om at brukere skal ha innflytelse på beslutningsprosesser og utforming av tjenestetilbudet. Brukere har rett til medvirkning, og tjenestene har plikt til å involvere brukerne. Medvirkning er en lovfestet rettighet, og er dermed ikke noe tjenesteapparatet kan velge å forholde seg til eller ikke.

    Vi har ulik medvirkning de på ulike nivåene i modellen.

    politisk nivå i kommunen har en medvirkning på følgende måter i Randaberg kommune:

    • Kommunestyre
    • Hovedutvalg
    • Brukerråd
    • Råd for funksjonshemmede
    • Ungdomsråd

    Kartlegginger og brukerundersøkelser:

    Samarbeidsavtaler

    Randaberg kommune har ulike samarbeidsavtaler mellom tjenestene i kommunen som jobber med barn og unge. I tillegg har vi interkommunale tjenester sammen med Kvitsøy kommune.

    Fant du det du lette etter?

    Takk for din tilbakemelding

    Hva forsøkte du å finne?