Skader og ulykker

Folkehelseoversikten. Revideres hvert fjerde år.

Innhold

    Oversikt: Dataark Skader og ulykker

     

    Selv om dødeligheten av skader har gått nedover siden 1950-tallet er ulykkesskader fortsatt et helseproblem, spesielt blant barn, unge og eldre.

    Blant eldre er hoftebrudd spesielt alvorlig fordi det kan medføre redusert funksjonsevne og behov for hjelp, og dermed redusert livskvalitet. Blant ungdom og unge menn forårsaker trafikkulykker både redusert helse og tapte liv.

    Mulige årsaker og konsekvenser
    Skader kan i stor grad forebygges, og en reduksjon av ulykker vil kunne gi en solid helsegevinst i befolkningen. Sykehusbehandlede personskader viser kun omfanget av de mest alvorligste
    skadene.

    Mer enn 5 prosent av alle personskadene blir behandlet i primærhelsetjenesten. Blant disse er det en større andel barn og eldre sammenlignet med skader behandlet i sykehus.



    Figur: Spesialisthelsetjenesten, somatikk (Kilde: Kommunehelsa statistikk).

    Ser vi på hoftebrudd (lårhalsbrudd) behandlet i sykehus så er aldersgruppen 75år+ den desidert største gruppen. I Randaberg har vi ligget lavt på hoftebrudd, men de siste årene har det økt. I antall utgjør dette i overkant av 12 personer per år.

    Den positive utviklingen i dødelighet skyldes blant annet en kraftig reduksjon i trafikkdødsfall. Nedgangen har vært spesielt tydelig blant menn, men fortsatt dør langt flere menn enn kvinner i trafikkulykker.

     
    Figur: Personer drept eller skadet (Kilde: SSB). 

    I Randaberg har det vært to drepte i trafikken i perioden fra 2012 til 2021. De siste i 2018 og 2019. De siste ti årene har det vært syv hardt skadde. I samme tidsrommet, 65 lettere skadde, fem og to de siste to årene.

    Fant du det du lette etter?

    Takk for din tilbakemelding

    Hva forsøkte du å finne?