Lover, regler og rettigheter
Innhold
Voksenopplæring
Kontaktperson: Petter Hagen, kommunalsjef Oppvekst
Telefon: 51 41 41 00
Tegnspråkopplæring
Randaberg kommune har avtale med Auglend skoles hørselsavdeling i Stavanger, for elever som har tegnspråk som sitt førstespråk eller som har behov for slik opplæring.
Ta kontakt med PPT eller skoleadministrasjonen i Randaberg dersom du har spørsmål eller behov for denne opplæringen.
I denne brosjyren kan du lese mer om Auglend skole sitt tilbud til hørselshemmede.
Fritak fra opplæringsplikt
Skjema for fritak for plikt til opplæring i norsk og/eller samfunnskunnskap (PDF)
Leirskoleopphold
De fleste grunnskoler har et leirskoleopphold som en del av undervisningen.
Her kan du lese mer om leirskoleopphold.
Permisjon fra grunnskolen
Trenger du fri fra skolen for å dra på ferie, delta på idretts- eller kulturarrangement, feire en religiøs høytid eller lignende, må du søke skolen om permisjon. Skolen kan gi deg permisjon i inntil to uker.
Her kan du lese mer om permisjon fra grunnskolen.
Samarbeid hjem og skole
Et godt samarbeid mellom hjem og skole er en viktig forutsetning for at barn og unge skal få et godt læringsmiljø.
Her kan du lese mer om samarbeid mellom hjem og skole.
Foreldre og sosiale medier
Dette bør foreldre vite om sosiale medier
Hvilke sosiale medier bruker barn og unge? Hva er forskjellen på de mange appene? Hvilken aldersgrense gjelder egentlig? Har du som forelder eller pedagog oversikten?
Som en del av satsingen på digital teknologi i skolen er det viktig at foreldre og pedagoger har et bevisst forhold til hva sosiale medier er, hvordan det fungerer og hva som gjelder for de ulike tjenestene som eksisterer.
Barnevakten.no har en god ressurs om dette. Vi anbefaler at du går inn på nettsiden deres, som vi har lenket til under: https://www.barnevakten.no/guide-sosiale-medier/
Andre nettressurser
Her kan du finne ulike eksterne nettressurser om nettvett og hvordan du som foresatt kan støtte ditt barn i den digitale verdenen. Det finnes mange gode ressurser som kan brukes både av elever, foreldre og lærere, knyttet til det å ferdes trygt på internett, å ikke bli lurt osv.
Under har vi samlet noen av disse. Alle er gratis å bruke.
DuBestemmer.no
En nettside for elever og ansatte på mellomtrinn, ungdomstrinn og videregående skole. Tar opp tema som personvern, digitale spor, sosial på nett og kildekritikk. Dubestemmer.no er et samarbeidsprosjekt mellom Datatilsynet og Utdanningsdirektoratet.
Barnevakten.no
Barnevakten er en fri og selvstendig stiftelse som formidler fakta og råd om barn, unge og medier.
Barnevaktens visjon
Barn og unge skal bruke mediene på en trygg og bevisst måte.
Målgrupper
- Foreldre
- Barn og unge
- Lærere og andre voksne som jobber med og for barn og unge
Bruk Hue
Undervisningsopplegg for å forebygge nettmobbing og utenforskap. Er både rettet mot elever, lærere og foreldre. Bruk Hue er utviklet av Telenor og Røde Kors.
Redd Barna - Nettvett tips osv.
Side med konkrete tips og råd knyttet til nettvett. Undervisningsopplegg for lærere og materiell til foreldre kan lastes ned/bestilles inne på siden.
Bruk av kunstig intelligens i skolen
ai.randabergskolen.no gir elever og lærere tilgang til ulike kunstige intelligenser, som de kan bruke i undervisningen på en positiv måte. I en stadig mer digitalisert verden er det viktig at vi som jobber i skolen utnytter og tilpasser oss teknologiske fremskritt, for å forbedre mulighetene i læringsarbeidet både for elever og lærere. Kunstig intelligens i form av en stor språkmodell er et verktøy som kan hjelpe både lærere og elever på ulike måter. Her kan du lese mer om kunstig intelligens og hvordan Randabergskolene benytter den.
Hvilken skole skal barnet gå på?
Når det nærmer seg skolestart, får du et brev fra den skolen barnet skal begynne på. I hovedsak vil du få brev fra den skolen som ligger nærmest ditt hjem.
Barn har rett til å gå på den grunnskolen i kommunen som ligger nærmest hjemmet (nærskolen). Ønsker du som foresatt at barnet skal gå på en annen skole i kommunen enn nærskolen, kan du søke til nærskolen om å få gå på en annen skole.
Rett til skoleskyss forutsetter at barnet går på skolen som er nærmest hjemmet.
Skoleskyss
Elever i grunn- og videregående skole har rett til gratis transport mellom skole og hjem dersom du oppfyller gjeldende vilkår.
Her kan du lese mer om vilkårene for skoleskyss.
Tilpasset opplæring
Har du et barn som strever med å følge den vanlige undervisningen i grunnskolen? Eller er du bekymret for at barnet ikke får tilfredsstillende utbytte av skolegangen? Da bør du kontakte skolen for å undersøke om barnet ditt kan ha rett til tilpasset opplæring.
Tar du grunnskoleopplæring for voksne uten å få tilfredsstillende utbytte av undervisningen, kan du få tilpasset opplæring. Som voksen kan du også få tilpasset opplæring dersom du trenger å utvikle eller holde vedlike grunnleggende ferdigheter, som lese- og skriveferdigheter og daglige gjøremål.
Utsatt skolestart
Synes du barnet ditt har behov for et ekstra modningsår før skolestart, kan du søke skolen om ett års utsettelse.
Her kan du lese mer om utsatt skolestart.
Skolebytte
Skjema for søknad om bytte av skole.
Forskrifter
Fant du det du lette etter?
Hva forsøkte du å finne?