Frisklivssentralen i Randaberg

Frisklivsentralen er en kommunal helsetjeneste for personer som ønsker å endre levevaner relatert til kosthold, fysisk aktivitet, røyk/snus-slutt og søvn. Tilbudet består av individuelle samtaler, gruppetilbud og kurs.

Innhold

  Kontaktinformasjon

  Adresse: Torvmyrveien 4, 1. etasje i Randaberg helsesenter
  Telefon: 96 94 41 97
  E-post: friskliv@randaberg.kommune.no
  Følg oss på Facebook og Instagram: @frisklivrandaberg 

  Frisklivssentralen

  Besøksadresse:

  Torvmyrveien 4
  4070 Randaberg

  Program for våren 2024

  Våren 2024
  Tid Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag
  Kl. 10.00 Mediyoga   Sirkeltrening Flow  
  Kl. 12.30          
  Kl. 14.00 Intervall     Helårsbading på
  Sandestranda 
   

  Gruppetimene varer i ca. 50 minutter, og holdes ukentlig fra uke til uke. Frisklivssentralen er stengt i vinterferien uke 9 og påskeferien uke 13.

  Vi gjør oppmerksom på at Frisklivssentralen ikke har garderober. Alle bes derfor om å møte i treningsklær og med rene sko uten svarte såler.

  Timebeskrivelse - program:

  Intervall
  Kondisjonstrenings til musikk på diverse kondisjonsapparater; (spinningsykler, romaskiner, tredemølle) i sal. Ta med håndkle, vann, innendørs treningssko, joggebukse/ shorts/ sykkelbukse, ev. sykkelpute hvis du ønsker.

  Mediyoga
  Fysiske øvelser, pust, avspenning og meditasjon. Rolig time, gjennomføres sittende og liggende på treningsmatte. Barfot eller med sokker. Ta med håndkle, vann, klær som er gode å bevege seg i, ekstra genser eller lignende til avspenningen, egen treningsmatte hvis du ønsker det.

  Sirkeltrening
  Kondisjon- og styrketrening av hele kroppen. Intervalltrening på stasjoner. Ta med treningstøy, innendørs treningssko vann, håndkle.

  Flow
  Trening med fokus på bevegelighet og balanse, avsluttes med avspenning. Barfot eller med sokker. Ta med håndkle, vann, klær som er gode å bevege seg i, ekstra genser eller lignende til avspenningen, egen treningsmatte hvis du ønsker det.

  Helårsbading
  Bading hver torsdag kl 14.00 på Sandestranden. Oppmøte på Sandestranden parkering, her finnes et toalett. Ta med varme klær og badetøy. Vi går i vannet kl. 14:10 etter en liten samtale om gunstige effekter av bading i kaldt vann. NB. Bading frarådes ved hjerteproblemer. Man må selv være trygg i vann for å delta.

  Gruppetimene passer for alle, og legges opp slik at hver enkelt kan tilpasse intensitet etter sitt treningsnivå.

  Frisklivssentralen

  Tilbudet på Frisklivssentralen skal være generelt og diagnoseuavhengig og kan tilpasses den enkelte. Hver enkelt vil få en skreddersydd plan ut fra egne mål og behov. En slik plan vil i utgangspunktet vare i 3 måneder, med mål om at tiltakene i denne perioden har gitt kunnskap og motivasjon til å holde endringen ved like på egen hånd.

  Frisklivssentralen vil også ha oversikt over ulike tilbud i lokalmiljøet, og kan gi opplysninger om aktiviteter og andre tilbud i kommunen dersom det er ønskelig.

  Hvem er Frisklivssentralen for?

  Målgruppen er voksne personer (fra 16 til ca. 70 år) med behov for hjelp og støtte til å endre levevaner for å hindre utvikling av livsstilsrelaterte sykdommer.

  Lege, NAV og annet helsepersonell kan henvise, men en kan også selv ta direkte kontakt med Frisklivssentralen. Det blir da satt opp en samtale der vi sammen ser på ønsker og behov, og vurderer om Frisklivssentralen kan være til hjelp på veien videre.

  Hva tilbyr vi?

  • Helsesamtale
  • Bra mat for bedre helse
  • Frisklivstrening
  • Tobakksfri
  • Sov godt
  • Tankevirus
  • Gode vanar for livet

  Kursene vil kreve et visst antall deltagere for å ha best effekt. Dersom det i perioder er for liten etterspørsel, vil Frisklivssentralen kunne tilby individuell veiledning i det aktuelle temaet.

  Helsesamtale

  • Vi har fokus på at små kloke valg på sikt skal gi endring og helsegevinst hos deg som deltaker.
  • Under helsesamtalen kartlegger vi dine ønsker, mål og forutsetninger for endring av levevaner.
  • Videre legger vi en plan for de neste 12 ukene.

  Vi har fagkunnskap om fysisk aktivitet, kosthold, røykeslutt, søvn, samt endringsprosesser. Du er ekspert på deg selv og vet best hvor skoen trykker. Sammen jobber vi med å finne gode løsninger for å oppnå varig endring.

  Bra mat for bedre helse

  Dette kostholdskurset er basert på nasjonale kostråd, og legger vekt på små, enkle grep for sunnere kosthold. Det skal ikke være hverken komplisert eller dyrt å spise sunt. I dette kurset får du en innføring i de ulike energikildene, samt enkle og konkrete tips til et sunnere kosthold. Vi setter også av litt tid til praktisk matlaging.

  Kursets mål:

  • Øke bevisstheten din om matvaner og matvarevalg.
  • Øke motivasjonen din til å endre vaner.
  • Gi praktiske råd til hverdagen.
  • Øke forståelsen av hva mat inneholder.
  • Gi rom for å utveksle erfaringer med andre i samme situasjon. 

  Frisklivstrening

  • Frisklivstrening er gratis gruppetrening, og passer for deg som synes det er utfordrende å komme i gang alene.
  • Treningene ledes av helsepersonell, og baserer seg på Helsedirektoratets anbefalte treningsmetoder, med innslag av både styrke og kondisjonstrening.
  • Målet med treningene er å skape gode aktivitetsopplevelser gjennom bevegelsesglede og samhold.

  Tobakksfri

  Dette kurset passer for deg som ønsker å slutte med røyk eller snus, og som synes det er vanskelig å klare dette alene. Kurset går over 6 samlinger.

  Gjennom de 3 første samlingene forbereder du deg på å slutte, og på de 3 siste jobber du med motivasjonen for å fortsette å være snus- og røykfri.

  Innholdet i kurset er blant annet nikotinavhengighet, abstinens, motivasjon, tilbakefallsproblematikk, og legemidler i tobakksavvenning.

  Sov godt 

  Søvnvansker er en av de vanligste helseplagene i befolkningen, og et undervurdert folkehelseproblem. Omtrent 1 av 3 voksne sliter ukentlig med søvnen. Det virker negativt på humør, helse og livskvalitet.

  Dette søvnkurset passer for deg som strever med insomni eller lettere grader av søvnvansker, og som ønsker å forbedre søvnkvaliteten uten bruk av medikamenter.

  Kurset går over 4 samlinger, og består av undervisning, erfaringsutveksling og praktiske øvelser. Du får best utbytte av kurset dersom du fullfører hjemmeoppgaver mellom samlingene, deriblant føring av søvndagbok.

  Tankevirus

  Dette mestringskurset presenterer negative tanker, som ulike tankevirus som kan behandles med "psykologiske vitaminer".

  Kurset passer for personer som ønsker å vite mer om hvordan tankene og oppmerksomheten påvirker humøret og handlingene våre.

  Fant du det du lette etter?

  Takk for din tilbakemelding

  Hva forsøkte du å finne?