Illustrasjonsbilde: bål i skogen

Totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs

Av: Kommunikasjon
Publisert: 09.06.2023
Totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs fra og med lørdag 10. juni 2023.

Skogbrannfaren er nå stor i Rogaland, og ser ut til å bli større i dagene som kommer. Samtlige brann- og redningsvesen sør for Boknafjorden innfører derfor totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs fra og med lørdag 10. juni 2023.

(Totalforbudet gjelder i følgende kommuner: Stavanger, Sandnes, Sola, Klepp, Time, Gjesdal, Randaberg, Kvitsøy, Strand, Bjerkreim, Hjelmeland og Eigersund. I tillegg gjelder dette Sokndal, Lund, Hå og Sirdal.)

Ingen St.Hans bål i år
Selv om det nå i noen dager har kommet noe nedbør, har det ikke kommet nok til at forbudet oppheves. Brannvesenet vil gjøre en ny vurdering 30. juni.

Totalforbud - hva innebærer det?
Ved et totalforbud er det ikke lov å gjøre opp ild:

  • i,  og i nærheten av utmark og innmark
  • på tilrettelagte grill- og bålplasser

Forbud i utmark og innmark
Under et totalforbud er det ikke tillatt å brenne bål, bruke grill, stormkjøkken, andre kokeapparater, bålpanner og annen brenning med fast brensel (ved, kull, briketter, gress, grener ol.). Dette gjelder i skog og annen utmark eller så nær at ild lett kan spres videre i terrenget, samt innmarksområder.
- Hva er innmark og utmark?

  • Innmark er dyrket mark, engslått og kulturbeite.
  • Utmark er det meste av skog, strand, fjell, eng, myr, vann og andre typer landskap

Skoler og barnehager
Brannvesenet mottar mange henvendelser fra skoler og barnehager som ønsker å tenne bål eller bruke grill på tur. Nå når det er totalforbud oppfordrer vi til å finne andre løsninger for å kose seg med mat ute. 

Lov å grille i egen hage
Vi presiserer at det fremdeles er lov å grille i opparbeidet hage, skolegård og større asfaltert område. Husk at du alltid er ansvarlig når du tenner ild, uansett hvor du er og når på året det er.

Forbudet gjelder foreløpig frem til 30. juni 2023. Brann- og redningssjefene vil da ta en ny vurdering om det er behov for å forlenge totalforbudet.

 

Les mer på Rogaland brann og rednings hjemmesider: https://www.rogbr.no/grillogild

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?