Illustrasjonsbilde nødvarsel på mobil: DSB.

Test av nødvarsel

Av: Kommunikasjon
Publisert: 09.06.2023
​​​​​​​Onsdag 14. juni klokken 12.00 testes Nødvarsel på mobil og Sivilforsvarets varslingsanlegg over hele Norge i en felles nasjonal varslingsprøve.

Dette er Nødvarsel
Nødvarsel ble lansert i januar i år og skal brukes til å varsle befolkningen på mobiletelefon om akutte og alvorlige hendelser som truer liv og helse. I en reell situasjon inneholder et nødvarsel informasjon om hva som skjer, og hva du bør gjøre for å beskytte deg selv. Nødvarsel kan brukes både ved lokale, regionale og nasjonale hendelser.

Det er politiet som sender ut test av Nødvarsel på mobil. Sivilforsvaret tester samtidig tyfonene med signalet "Viktig melding – søk informasjon". Tyfonene tuter da i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene.

Varslingsprøven den 14. juni gjøres over hele landet, rundt kl. 12. Nødvarsel på mobil går ut til alle nyere og oppdaterte mobiltelefoner som befinner seg i Norge og som er koblet på 4G/5G. Noen nettbrett og smartklokker kan også vise nødvarsler. Det betyr at mobiltelefoner i hele landet vil vibrere og spille av et høyt lydsignal, samtidig som tyfonene uler.

Informer de rundt deg
En så omfattende varslingsprøve vil høres godt, spesielt der mange mennesker er samlet og mange enheter vil spille av lyd samtidig. Informer gjerne informasjon om varslingsprøven med personer i familien som kanskje ikke har fått med seg at det kommer en test. Det kan være eldre, barn eller personer som kanskje ikke forstår norsk. Det finnes  informasjonsmateriell tilgjengelig på mange ulike språk, og det er også flere informasjonsfilmer som forklarer varslingsprøven på dsb.no/nodvarsel.

Dette skjer når Nødvarsel testes:

  • Testen utløses mellom kl. 11.55 og 12.10 den 14. juni 2023
  • Når du mottar testen vibrerer telefonen og spiller av en høy, sireneaktig lyd i ca. 10 sekunder.
  • En tekst på norsk og engelsk dukker opp på skjermen. I teksten står det at dette bare er en test.
  • Varselet kan "dras" vekk eller fjernes ved å trykke "ok" (Dette avhenger av hvilken type telefon og operativsystem man har).

Hva gjør jeg hvis jeg ikke får varselet?

  • Sørg for at telefonen din er oppdatert med nyeste programvare, hvis ikke kan det være årsaken til at du ikke får et varsel. 
  • Det er ikke alle telefoner som kan motta Nødvarsel. Du kan sjekke på nodvarsel.no om din telefon er kompatibel. 
  • Tilbakemeldinger på testen kan registreres i et eget skjema på nodvarsel.no

På nodvarsel.no finner du mer informasjon om varslingsprøven.

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?