Illustrasjonsfoto.

Prisdryss på Varen kulturscene

Av: Kommunikasjon
Publisert: 01.01.2024
Under ordførerens nyttårsmottakelse første nyttårsdag ble det delt ut kulturpris, pensjonistpris, hederspris, bedriftspris, kulturstipend og heder for ulike idrettsprestasjoner.

Kulturprisen 2023: Sofusklubben, Randaberg menighet

Bildet: Jarle Nedrebø deltar på Sofusklubben og er en habil sanger. Han sang mellom anna solo da Liv Helene Austbø (på bildet sammen med Jarle) ble vigslet som diakon i Grødem kirke, der også biskopen deltok. Liv Helene Austbø er tidligere diakon i Randaberg og Grødem menighet, og hadde ansvar for Sofusklubben sammen med frivillige.

Bildet: Jarle Nedrebø deltar på Sofusklubben og er en habil sanger. Han sang mellom anna solo da Liv Helene Austbø (på bildet sammen med Jarle) ble vigslet som diakon i Grødem kirke, der også biskopen deltok. Liv Helene Austbø er tidligere diakon i Randaberg og Grødem menighet, og hadde ansvar for Sofusklubben sammen med frivillige. (Foto: Privat).

Mottakeren av årets kulturpris er en forening som har gitt fritidstilbud til mange av våre innbyggere siden 1984. Sosiale nettverk og meningsfulle fritidsaktiviteter er viktige for alle. Klubben som får kulturprisen er en trygg og forutsigbar møteplass, hvor mange føler seg hjemme. Det er samlinger hver 14. dag. Et sosialt fellesskap med søkelys på sang, andakt, aktivitet og mat. 

Solveig Bjørheim Andreassen, Terje Klüver og Klara Aadland startet tilbudet sammen for 40 år siden. Klubben har rundt 20 medlemmer, og flere av dem har vært med helt siden starten. På samlingene blir medlemmene sett og møtt. De er med som både deltakere og medhjelpere, og bidrar til aktivitetene på klubbkveldene. Tilbudet drives i menighetens regi, og diakonen har en viktig rolle som tilrettelegger.

Det legges ned en stor frivillig innsats for å drive tilbudet. Innsatsen til frivillige ildsjeler, som har bidratt i flere tiår, har vært viktig for at klubben har eksistert i så mange år. Den siste tiden har mange, av naturlige grunner, takket av sin frivillige tjeneste i klubben. Med denne prisen vil vi takke dem for den innsatsen de har lagt ned gjennom mange år. Klubben fyller 40 år i 2024. Det er en glede å starte jubileumsåret med å tildele Randaberg kommunes kulturpris til Sofusklubben. 

Om prisen: Randaberg kommunes kulturpris kan tildeles enkeltpersoner eller organisasjoner som har gjort en stor innsats innen kulturområdet i Randaberg. Prisen består av bronseskulpturen "Grepa kar" av Svein Magnus Håvarstein, og et pengebeløp på 5 000 kroner.a

Bildet: Dette kunstverket er fra en kunstutstilling der kunsten ble laget av medlemmer fra Sofusklubben. Utstillingen ble vist i Grødem kirke, og var også en del av av en bønnevadring i kirken.

Bildet: Dette kunstverket er fra en kunstutstilling der kunsten ble laget av medlemmer fra Sofusklubben. Utstillingen ble vist i Grødem kirke, og var også en del av av en bønnevandring i kirken. (Foto: Privat).

Pensjonistprisen 2023: Helga Lerang Nes

Bildet: Helga Lerang Nes har et bredt engasjement. Her er hun i aksjon som helselagsmedlem under et familiearrangement på Vistestranda.

Bildet: Helga Lerang Nes har et bredt engasjement. Her er hun i aksjon som helselagsmedlem under et familiearrangement på Vistestranda.

Pensjonistprisen for 2023 tildeles en person som i flere tiår har ytt frivillig innsats på flere områder i Randaberg. Hver mandag har prismottakeren vært en trofast triller ved Randaberg sykehjem, Vardheim bofellesskap og Solbakken sykehjem. I rundt 15 år har prismottakeren stilt opp, sammen med en rekke andre, for å gå tur med de av beboerne som ønsker seg ut. Annenhver tirsdag stiller årets mottaker av pensjonistprisen opp som frivillig på Gladtrimmen, som er et trimtilbud for pensjonister i Randaberghallen.

Prisvinneren har tidligere vært med i styret i Randaberg Helselag, er fortsatt medlem og aktivt med i det meste som arrangeres av helselaget. Hun stiller alltid opp når det trengs og yter frivillig innsats på ulike arrangement. Hun har vært med på «Kvinner møter kvinner» siden starten i 2006, og hennes mangeårige innsats som en av lederne av tiltaket er uvurderlig. Denne møteplassen for innvandrerkvinner, og kvinner som bor i kommunen fra før, er et viktig integreringstiltak både når det gjelder språk, kulturforståelse og sosial kontakt.

Årets mottaker av pensjonistprisen er en person som alle fort blir glad i. Hun er alltid positiv og smilende, har et inkluderende sinn og ser menneskene rundt seg. Det er en glede å tildele pensjonistprisen til en innbygger som bidrar til at svært mange får meningsfylte aktiviteter i den grønne landsbyen.

Om prisen: Eldrerådet deler årlig ut en pris til personer som på frivillig basis har gjort en spesiell innsats til glede for eldre i Randaberg. Pensjonistprisen består av en skulptur av kunstneren Anu Allikas og et diplom.

Kulturstipend: Vadim Joseph Ritter.

Bildet: Vadim Joseph Ritter er et stort talent på tuba.

Bildet: Vadim Joseph Ritter er et stort talent på tuba.

Vadim er 15 år gammel og spiller tuba. Han er med i Randaberg skolemusikkorps og i Bjergsted Blåseensemble. I tillegg stiller han av og til opp som vikar i Stavanger Brass Band, Stavanger Janitsjar og Kvadrat Musikkorps. Vadim har spilt tuba i tre og et halvt år. Tidligere har han spilt kornett og euphonium. Han spiller også trommer og piano i Randaberg kulturskole. Årets mottaker av kulturstipendet vant Landsbytalenter høsten 2023. Han er med i Unge talenter Bjergsted (UtB) sitt messingensemble. UtB er et regionalt fordypningsprogram for spesielt interesserte og talentfulle elever i musikk i aldersgruppen 12-19 år.

Vadim ønsker å starte på musikklinje på videregående neste høst, og har ambisjoner om å utdanne seg på Norges Musikkhøyskole, eller universitet i utlandet på sikt. Vadim er et stort talent som på kort tid har nådd et høyt nivå på sitt instrument. Randaberg kommune håper stipendet kan bidra til at han når de målene han har satt seg, og gir motivasjon til den videre satsingen.

Om stipendet: Randaberg kommunes kulturstipend har som formål å stimulere til fortsatt utvikling og innsats innenfor kulturområdet i kommunen. Kulturstipendet kan søkes både av utøvere innen idrettsområdet og personer som driver kunstnerisk eller kulturell virksomhet. Stipendet er på 25 000 kroner.

Her kan du se og høre hva som kreves for å bli en god tubaist:


Årets bedrift 2023: Harestad Bygg AS

Bildet: Asbjørn Bø og gründer Frank Harestad (til høyre) etablerte Harestad Bygg i 1999. (Foto: Privat).

Bildet: Asbjørn Bø og gründer Frank Harestad (til høyre) etablerte Harestad Bygg i 1999. (Foto: Privat).

Juryen sin begrunnelse:
Harestad Bygg AS ble etablert i 1999. Bedriften har sine kontorer i Torvmyveien 26 i Randaberg. Gründeren, Frank Harestad, startet som tømmermann i ung alder og opparbeidet seg en god erfaring som ansatt hos lokale byggefirmaer i Randaberg - Froestad Bygg og Byggefirmaet Tunge - før han startet for seg selv i 1996. I 1999 fikk han med seg Asbjørn Bø på laget. Sammen etablerte de aksjeselskapet Harestad Bygg AS.

Harestad Bygg AS har i dag 54 ansatte. De tilbyr et bredt utvalg av tømrertjenester; innen nybygg, tilbygg, ombygging, rehabilitering og oppussing. De har etablert seg godt på hele Nord-Jæren, både innenfor privatmarkedet og i offentlig sektor. Harestad Bygg AS kan vise til en meget positiv utvikling de senere årene. I 2023 forventer de å passere 100 millioner kroner i netto salgsomsetning. I tillegg kan selskapet vise til en solid lønnsomhet over tid. I løpet av våren 2024 vil deres nye tilbygg i Torvmyrveien 26 stå ferdig, og de ser fram til å ta i bruk nye og moderne lokaler.

Juryen har merket seg at Harestad Bygg AS ikke bare bygger hus, de bygger også sitt eget lag innomhus. Fagarbeid med høy kvalitet, og evnen til å skape trivsel og trygghet blant ansatte og kunder utføres på en god måte. Juryene har også merket seg at selskapet er opptatt av å rekruttere lærlinger. I tillegg samarbeider de nært med selskaper som fremmer arbeidsinkludering. Sammen med blant andre Attende, Fretex og Ny Start (Kirkens Bymisjon), har de i ulike tidsrom valgt å inkludere flere kandidater som trenger ekstra støtte for å komme tilbake i arbeid. Selskapet kan vise til et lavt sykefravær, noe som kan gjenspeiler det gode arbeidsmiljøet.

Juryen har i sin vurdering også lagt vekt på at Harestad Bygg AS bidrar på en positiv måte i lokalsamfunnet. Selskapet har blant annet vært en viktig sponsor og bidragsyter for RIL Volley og RIL Fotball over mange år. Harestad Bygg AS er flink til å delta på landsbyens felles kulturarrangementer, der de ofte inkluderer alle ansatte. Selskapet støtter godt opp om lag- og foreningsarbeidet, og andre gode formål. Juryen mener at selskapet er en god ambassadør som bidrar til å gi Randaberg kommune et godt omdømme. Det synes tydelig på lederne, Frank Harestad og Asbjørn Bø, at de er stolte av å lede og videreutvikle selskapet, som har mange kjekke og spennende prosjekter foran seg.

Juryen mener at Harestad Bygg AS er en verdig vinner av prisen "Årets bedrift 2023", en pris som deles ut 1. januar 2024, samme året som bedriften feirer 25-årsjubileum. Prisen gis til et helt lag. Vi gratulerer!

Juryen: Anne Berit Berge Ims, kommunedirektør, Renate Kolnes, varaordfører, Svein G. Sørnes, Landsbyforeningen, Bent Bergesen, Ressursgruppen "den grønne landsbyen"

Heder for idrettsprestasjoner

Oliver Gjelsvik-Bakke, Hafrsfjord Sykkelklubb: Oliver er 17 år gammel og tok sølv i Enduro NM for junior. Enduro er en terrengsykkelgren som setter store krav til utholdenhet, styrke og konsentrasjon. Et enduroritt består av i alt fra 5 til 10 fartsetapper, med transportetapper imellom. Det kan fort bli en 30-40 km på sykkel over 4-6 timer i ett ritt.

Naimi Eriksson, Sola skateklubb: Naimi er 13 år og tok sølv i NM i Scooting i 2023. Scooting er triksing med sparkesykkel, en idrett Naimi har holdt på med siden mai 2022. Hun trener mye i Scooter Hut Arena som er en innendørs park på Tjelta i Sola kommune. Naimi har også en bronse fra NM i 2022, og en 5. plass fra nordisk samme år.

Ingrid Elise Borgstrøm, Randaberg IL Svømming: Ingrid Elise ble norgesmester på øvelsen 100 m rygg i senior-NM langbane, som ble arrangert i Fredrikstad i juli. I samme mesterskap tok hun sølv på 100 m rygg. Under NM kortbane for seniorer, som ble arrangert i ADO-arena i Bergen i november, tok hun sølv på 200 m rygg.

Leja Dielininkaityte, Randaberg IL Svømming: Leja er 14 år og tok sølvmedalje i ÅM (Årsklassemesterskapet) klasse 2009. Hun satte flere personlige rekorder og klubbrekorder i 2023.

Hermine Fossmark og Aurora Kolnes Brimsøe, Randaberg IL Volleyball: Hermine og Aurora ble norgesmestere i NM for regionslag i Oslo i januar. De var også med på regionslaget som tok sølv i NM i sandvolleyball. Hermine ble Norgesmester i sandvolleyball i NM U16, og deltok i EM-kvalifisering med U17-landslaget.

August Bø og Sean Veselovsky, Randaberg IL Volleyball: August og Sean var med på regionslaget som tok 2. plass i NM Regionslag i sandvolleyball. Mesterskapet ble arrangert på Randaberg fra 30. juni til 2. juli.

Randaberg IL Volleyball, Elite damer: Elite damer leverte en solid sesong med 1. plass i Eliteserie/Mizunoligaen og sluttspillet for kvinner. Høsten 2023 spilte de europacup mot det italienske laget Igor Gorgonzola Novara, som er rangert på 10. plass i verden. Motstanderen ble dessverre for sterk i disse kampene, men innsatsen fra våre lokale spillere var imponerende. Laget ser nå fram til å spille cupfinale mot Koll i Ekeberghallen den 13. januar.

Ordførerens hederspris 2023: Randaberg Barnebruktmarked

Hedersprisen gikk til søstrene Annette Rygg Kjærstad og Anne Brit Westby, som i 2010 startet Randaberg Barnebruktmarked, som nå er blitt en veletablert institusjon i regionen. Barnebruktmarkedet fyller nå Varen to ganger i året med flere hundre klesstativ, barneleker, bøker, og alt annet du kan tenke deg til barn og ungdom. I stedet for å kaste barneutstyret, kan mødre og fedre selge utstyret videre, samtidig som de tjener penger på det. 

Les hele begrunnelsen her

Ordførerens hederspris 2023

Ordførerens hederspris skal henge høyt. Den skal gis til personer eller organisasjoner som utmerker seg på en helt spesiell måte. Det kan være heder for lang og tro tjeneste, det kan være en bragd under en spesiell hendelse, eller rett og slett en utmerkelse når ordføreren mener noen har gjort noe positivt, og som fortjener en påskjønnelse som ikke fanges naturlig opp av noen av de andre prisene som gis. Hedersprisen deles ikke ut hvert år, bare når det er verdige kandidater. Som ordfører har jeg delt ut hederspris til fotballguru Eirik Henningsen, kommuneoverlege Ole Bernt Lenning, og i fjor til tidligere helseminister Bent Høie.

I år er det damenes tur – og det er jammen på tide!

Ordførerens hederspris 2023 går til to søstre som har vært med å flytte grenser. De har vært med å snu en måte å tenke på, de har vært lokale og regionale pionerer i arbeidet mot et grønt skifte. Det grønne skiftet er ikke noe vi skal overlate til andre å løse. Vi kan, og må, begynne med oss selv og måten vi tenker på. Årets hedersprisvinnere har virkelig begynt med seg selv, og det som vi alle har et nært forhold til.

Hvem har ikke opplevd scener fra en 17. mai, der podens finbukse som du kjøpte til juleselskapet flagrer midt på leggen? Eller når du, svett i pannen, må gi opp å få lillebrors fot opp i cherroxen, som passa helt fint før sommeren? Eller muligens enda mer trøstesløst; når den kule jakka til 13-åringen, kjøpt for bare to måneder siden, går i veggen med et tydelig utsagt om at «den jakka går bare 12-åringer med!!?». Du sukker og stønner, og legger plagg for plagg, like fine og hele, i sekker og bokser, på loft og i kjeller, samtidig som du må ut å kjøpe nytt.

Barn vokser. Fort. For fort, sykt fort. Etter seg legger de tonnevis av klær, leker og utstyr. Et tegn på et velferdssamfunn, eller forbrukersamfunn der vi bruker mye av pengene våre på nettopp barna. Går vi en drøy generasjon tilbake, var det ikke sånn. Da var ting mangelvare, folk sydde selv, gjenbrukte og arvet. Store og tette familier gjorde det lett å dele og arve et plagg eller en leke som var fullstendig utslitt. Etter hvert som velstanden og kjøpekraften økte, forlot vi symaskina og reperasjonsferdighetene.

Bruk og kast-samfunnet ble en realitet.

Samtidig endret familiestrukturen seg, folk flyttet mer på seg og de fikk færre barn. Arv ble ikke så enkelt og naturlig som det engang var.

Nye og moderne klær og ting ble også status. Folk flest fikk bedre råd til å følge moten, og til å kjøpe siste skrik og kvitte seg med gårsdagens innkjøp. Vi begynte å sløse. De som ikke fikk være med på kjøpefesten, og som fortsatt må ta til takke med arva og reparerte klær, ble sett ned på. Det var de som måtte oppsøke Frelsesarmeen for å kjøpe brukte og billige klær, og ble en stigmatisert gruppe i et ellers rikt samfunn. Brukt ble skam. Så skjedde det noe. Noen tok til fornuften. Blant annet årets hedersprisvinnere. De så sikkert over haugen av hele og fine barneklær, som ikke gikk videre i slekta, og tenkte «dette er aldeles for gale». Noe må gjøres.

Årets hederspris går til Annette Rygg Kjærstad og Anne Brit Westby.

I 2010 startet de to Randaberg Barnebruktmarked, som nå er blitt en veletablert institusjon i regionen. Barnebruktmarkedet har vokst ut av tidligere lokaler, og fyller nå Varen to ganger i året med flere hundre klesstativ, barneleker, bøker og alt annet du kan tenke deg til barn og ungdom. I stedet for å kaste, kan mødre og fedre nå selge barneutstyret videre - og tjene penger. Det er vinn- vinn, både for lommeboka, miljøet og klimaet. At barnebruktmarkedet har vokst, er et bevis på at gjenbruk har blitt stuereint. Det er ikke lenger skam, men heller noe som ses på som etisk riktig. For å få til det grønne skiftet, må vi få ned forbruket, vi må slutte å sløse og vi må gjenbruke. Heldigvis går den yngre garde foran i dette felttoget. Annette og Anne Brit har vist at kvalitet står seg gjennom bruk, at en vare som brukes over tid gjør varen god. Randaberg Barnebruktmarked er kjent for å selge kvalitetsprodukter. Annette og Anne Brit har flytta grenser.

Det er et imponerende arbeid Annette og Anne Brit har lagt ned.

Hadde jeg hatt hatt på, skulle jeg tatt den av. I tillegg til miljøengasjementet har Annette og Anne Brit et bankende hjerte for de som ikke har det så lett. Selv om selgerne beholder mesteparten av pengene selv, trekker søstrene ut en prosent som går til drift av barnehjem i Colombia og Kenya. Hvert år får disse sekssifrede beløp overført fra Barnebruktmarkedet i Randaberg. Det må også nevnes at utstyr og klær som ikke blir solgt på markedet blir gitt til familier med dårlig råd.

Som ordfører blir jeg stolt når innbyggere setter Randaberg på kartet. Randaberg Barnebruktmarked er etter hvert blitt en snakkis, langt utover kommunen sine grenser. Det kommer folk fra Sandnes, Storhaug, Strand og Sokndal, som står en time i kø for å komme inn. Det er så kult! Barnebruktmarkedet er nesten 200 selgere som selger klær og utstyr. Vi snakker om mange, mange tusen plagg og utstyr.

Det som før ble sett på som en «sjarmerende» økonomi, har nå blitt en del av en ny, sirkulær økonomi for barnefamilier. I sirkulær økonomi må produktene vare så lenge som mulig, repareres, oppgraderes og i større grad brukes om igjen, slik at minst mulig r essurser går tapt. Denne måten å tenke på tar også større konsern inn over seg. Jeg er imponert over at vi har ledestjerner på dette i vår kommune.

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?