HV-soldater i gatene blir et vanlig syn i perioden fra 6. til 24. mars. Foto: Tore Ellingsen/HV08.

Norges nest største militærøvelse

Av: Kommunikasjon
Publisert: 01.03.2023
6.-24. mars gjennomfører Agder og Rogaland heimevernsdistrikt 08 Norges nest største militærøvelse. Øvingsområde blir hele Agder og Rogaland, og over 4 200 soldater vil delta over tre uker.

Distriktssjef for HV-08, oberstløytnant Øystein Nilsen, har kalt øvelsen for Jøssing.

– Navnet Jøssing stammer fra andre verdenskrig og Altmark-operasjonen i Jøssingfjorden. Nasjonal Samling brukte jøssing som skjellsord for nordmenn som var britiskvennlige. Folk flest i Norge tok dette navnet til seg, og det ble fort et utrykk for gode nordmenn, forteller Nilsen.

Militær trafikk og støy

Fra 6. til 24. mars blir det feltøvelse, der avdelingene skal trene på å løse oppdrag innenfor sine primærfunksjoner. Det vil bli militær trafikk på enkelte veier. Løsammunisjon og lysraketter vil bli brukt, og det kan bli noe støy hele døgnet.

– Øvelsen er koordinert med politiet, og HV-soldatene vil være lett kjennelig i norsk uniform. Annen mistenkelig aktivitet skal som vanlig varsles politiet, sier Øystein Nilsen.

Mange aktører er involvert i øvinga

I tillegg til Forsvaret skal mange aktører, som politiet, statsforvalterene, Sivilforsvaret, Agder Energi, Bane Nor, Helse Stavanger, Sørlandet sykehus, Avinor, Kystverket, Sira-Kvina og mange kommuner være involvert.

Øvelsen er planlagt i over ett år og har ingen direkte sammenheng med sikkerhetssituasjonen i Europa.

– Vi startet planleggingen lenge før offensiven brøt ut i Ukraina. Men på grunn av hvordan situasjonen har utviklet seg, måtte vi øke trusselbildet på øvelsen. Vi har blitt forbikjørt av virkeligheten. Det viktigste for meg er at øvelsen er relevant, og at det vi trener på er noe konkret som vi kan få brukt for senere, informerer oberstløytnant Nilsen.

En del av storøving i Troms

Øvelse Jøssing er i tillegg en del av øvelse Joint Viking som foregår i Troms. Her øver 20 000 norske og allierte soldater på å forsvare landet vårt. For at Forsvaret skal være i stand til å forsvare landet vårt, må vi øve jevnlig.

Heimevernet sine hovedoppgaver:

  • HV bidrar til nasjonal krisehåndtering
  • HV gjennomfører vakthold og sikring av viktige militære og sivile objekter
  • HV støtter det sivile samfunnet, herunder bistår politiet

 

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?