Geitene som er plassert ut på diskgolfbana på Grødem er tamme og rolige, og kan godt tåle litt klapp og kos. Men ikke løp etter geitene om de ikke ønsker oppmerksomhet.

Geiter med sommerjobb på diskgolfbana

Av: Kommunikasjon
Publisert: 01.08.2023
Ti geiter er leid inn for å holde orden på vegetasjonen på diskgolfbana på Grødem. Geitene har sommerjobb her i august måned.

Det er Randaberg kommune og bonden, Thore Joa, som har satt ut ti geiter av rasen Boer i friområdet ved diskgolfbana. 

— Hensikten med dette er at geitene skal hjelpe til med å holde vegetasjonen nede. De vil beite på graset og ikke minst spise nye skudd av trær. Avtalen er at de skal være her ut august måned, forteller Idar Kolnes Goa, avdelingsleder i Teknisk drift i Randaberg kommune.

GPS-halsbånd holder styr på flokken
For å holde geitene på plass i området er de utstyrt med såkalt Nofence-teknologi, som betyr at de går med et GPS-halsbånd som gir fra seg en lyd når de nærmer seg en virtuell grense som er satt av i kart. 

Geiter på diskgolfbana på Grødem

Bildet: Dersom et dyr krysser Nofencegrensa, gir klaven fra seg et lydvarsel. Dersom dyret ignorerer lydvarselet, avgis et svakt, men effektivt strømstøt. Etter en kort innlæringsperiode har dyra lært seg å snu på lydvarselet og holder seg innenfor beiteområdet. 

Geitene er under daglig tilsyn, både via GPS og fysisk oppmøte. 

— Geitene er tamme og rolige, og kan godt tåle litt klapp og kos. Men ikke løp etter geitene om de ikke ønsker oppmerksomhet, sier Idar Kolnes Goa.  

— Det er også viktig at du ikke gir geitene mat. De skal beite det de finner i området, som er deres naturlig mat. Det er også svært viktig at hunder holdes i bånd, slik at geitene får arbeidsro, avslutter han. 

Geiter på diskgolfbana på Grødem

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?