Hålandsholmen i Hålandsvatnet. Dronebilete tatt i august 2020.

Bli med på ryddedugnad på Hålandsholmen

Av: Kommunikasjon
Publisert: 23.10.2023
Naturvernforbundet og statsforvalteren inviterer til ryddedugnad på Hålandsholmen lørdag 28. oktober fra kl. 11 til 17. Dugnaden er åpen for alle interesserte.

Etter at ryddeaksjonen planlagt for den 21. oktober måtte avlyses på grunn av kraftig vind, har Naturvernforbundet i Rogaland satt 28. oktober som ny dato for dugnaden.

— Så håper vi inderlig at værgudene spiller bedre på lag med oss neste lørdag, sa Erik Thoring, daglig leder i Naturvernforbundet.

Målet er å gjennomføre fullstendig rydding av Hålandsholmen i løpet av vinteren, før ferdselsrestriksjonene trer i kraft 1. mars.

Ryddingen skjer på bakgrunn av en tiltaksbeskrivelse for restaurering av Hålandsholmen, laget av Rune Søyland i Ecofact og Erik Thoring i Naturvernforbundet.

All vegetasjon på holmen skal fjernes ved hogst, rydding og brenning.

— Første fase, som starter lørdag 21. oktober, er å ta ned mest mulig av skogen på nordsiden av holmen. Trevirket, i hovedsak bjørk, kappes i tre meter lange stokker og fraktes til land der det blir hentet av grunneiere, forteller Erik Thoring.  

Alle deltakere på dugnaden er forsikret gjennom en kollektiv forsikring i Norges Naturvernforbund. 

— Kun sertifiserte mannskaper fra Naturvernforbundet og NATUREco vil kunne bruke motorsag under dugnaden. De øvrige ryddemannskapene skal bidra med rydding av kvister og greiner ved bruk av manuelle klipperedskaper, sier Erik Thoring, som kan kontaktes på telefon 41 68 32 38 dersom du har spørsmål i forbindelse med ryddedugnaden. 

Transporten ut til holmen skjer med robåter, og alle deltakere blir iført redningsvester. 

Kart: Oppmøtested og parkering for folk som kommer med bil. Arrangementet er væravhengig. Hvis det blir for sterk vind kan dugnaden bli avlyst.

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?