Ordførerens hederspris

Ordføreren kan dele ut hederspris til personer eller organisasjoner som har gjort en spesiell innsats innenfor sitt felt i året som er gått.

Innhold

    Om prisen

    Hedersprisen tildeles ikke hvert år, men når ordføreren mener noen har gjort noe positivt, som skiller seg helt spesielt ut i det året som har gått, og som fortjener en påskjønnelse som ikke fanges naturlig opp av noen av de andre prisene som gis.

    Forslag til kandidater kan gis til ordføreren på post@randaberg.kommune.no innen 15. november hvert år.

    Prisen blir delt ut under ordførerens nyttårsmottagelse 1. januar.

    Tidligere hedersprisvinnere

    • 2011: Thor Kristian Østenå Larsen. Delt ut av ordfører Bjørn Kahrs (H)
    • 2014: Håvard Bø. Delt ut av ordfører Bjørn Kahrs (H)
    • 2017: Olav Nybø. Delt ut av ordfører Kristine Enger (Ap)
    • 2019: Eirik Henningsen. Delt ut av ordfører Jarle Bø (Sp)
    Thor Kristian Østenå Larsen

    Thor Kristian Østenå Larsen var fra han gikk på Goa skole en aktiv idrettsutøver. Startet med fotball i Randaberg IL. Deretter overtok interessen for svømming. Dette må nok ha ligget i blodet. Hans far var en av Stavangers beste svømmere, og da var det vel ikke mer enn naturlig at Thor Kristian også skulle ende opp som en av Randabergs fremtredende svømmere. Han er i dag 25 år og var RIL-svømmer til han flyttet til Bergen i 2006. I perioden i RIL hadde han bronsemedalje i Nordsjøstevnet (butterfly), som en av sine store og mest dominerende meritter. Han nådde ikke opp på medaljeplass i norske mesterskap på individuelt basis, men lokalt var han med på å ta hjem mye medaljer.

    I Bergen begynte han i BSC (Bergen Svømme Club) og var med på lag og fikk en bronsemedalje i NM i 2008, som beste plassering på nasjonalt plan.

    Etter videregående var han ett år i Danmark, der svømming både var jobb og hobby. Dette året la han også grunnlaget for den store interessen for triathlon.

    Thor Kristian Østenå Larsen er et godt eksempel på at gleden med idrett også gir glede og styrke i dagliglivet, selv om det noen ganger kan butte litt imot og tingene ikke alltid går rette veien.

    Norseman Triathlon er en utholdenhetsøvelse som går på viljestyrke, utholdenhet og fysisk styrke. Iron Man er et løp som har sine røtter fra blant annet USA. I Norge heter løpet Norseman Xtreme Triathlon, og er et løp som går fra Eidfjord i Hardanger til Gaustatoppen første lørdagen i august hvert år. Løpet består av 3,8 km svømming i Hardangerfjorden, deretter 180 km sykling fra Eidfjord, opp Måbødalen, via Geilo og over til Austbygdi i Telemark, der en avslutter med 42 km løping til Gaustatoppen. Hele løpet er kontinuerlig og går uten stopp.

    Thor Kristian deltok første gang i 2006, og fikk da en total tid på 15 timer og 28 minutt. Med ett års pause deltok han igjen i 2008, og fikk da en totaltid på 14 timer og 24 minutt, en forbedring på 1 time og 4 minutter. I 2011 deltok han igjen og fikk tiden 15 t 3 min. I 2011 ble starten flyttet 2 mil lengre ut i fjorden, grunnet for kaldt vann, noe som gjorde løpet to mil lengre. Han deltok for øvrig i Landsbyløpet 2010, og fikk da en 3.dje plass.

    Han har i tillegg forsøkt seg på innendørs roing, noe han fikk kjennskap til under et studieopphold i Amsterdam i 2009, der studentlaget hans vant "NM" dette året.

    Det er med stor glede jeg overrekker ordførerens hederspris til Thor Kristian Østenå Larsen.

    Håvard Bø

    "Maratonmannen", Håvard Bø, er den første i Norge til å gjennomføre et maraton på alle kontinenter, i tillegg til maraton på både Sør- og Nordpolen. Av andre maratonløp han har gjennomført er blant annet løp i Sahara-ørkenen, vulkanørken i Chile (på 4 475 meters høyde), i Paris, Oslo og New York I Australia sprang Håvard "Australien Outback Marathon", i bunn av det spektakulære Røde fjellet i Australia.

    I seg selv mange krevende maraton, enten i enorm varme, enorm kulde eller i utfordrende terreng.

    Håvard Bø har levd ut en drøm, og gjennomført det som andre har omtalt som kontrollert galskap. Han har oppsøkt noen av jordens mest øde steder, og har gjennomført det mange vil si er ekstremt under normale forhold. Med tynn luft, i tillegg til både høye og lave temperaturer er noen av hans prestasjoner gjennomført under alt annet enn normale forhold.

    Håvard er den første nordmannen som er blitt medlem av "Marathon Grand Slam Club", en eksklusiv klubb med cirka 40 medlemmer på verdensbasis. Medlemskap her oppnår du når du har gjennomført maraton på alle kontinenter, inklusiv Nordpolen og Antarktis.

    Merittene:

    • Nord Amerika - New York Marathon (1999). Håvard's første maraton.
    • En håndfull maraton i Europa (inklusiv Oslo og Paris). I Oslo har han personlig bestetid med 3 timer og 44 minutter.
    • Northpole Marathon (2013). Kaldeste maraton. Temperaturer ned mot -40 grader C på flytende is.
    • Thailand (2013). Varmt og fuktig.
    • • Australia (2013). Første ørkenmaraton (Uluru).
    • Sahara/Afrika (2014). Varmeste maraton. Temperaturer opp mot 40 grader pluss.
    • Sør Amerika, Chile (2014). Høyeste maraton. Krevende fjellandskap, i høyder opp mot 5 000 meter.
    • Antarktis (2014). Kaldt og spektakulært.
    Olav Nybø

    Olav Nybø er en person som i år har skapt en ny tradisjon i Randaberg. Han fikk med seg en rekke engasjerte frivillige for å lage et arrangement som var det første i sitt slag i Norge. Arrangementet samlet mer enn 1 700 deltakere helgen 23.-24. september 2017, og satte Randaberg på kartet nasjonalt og internasjonalt. Arrangementet vi snakker om er Stafett for livet, med primus motor Olav Nybø.

    Stafett for livet er i dag verdens største non-profit arrangement med 3,6 millioner deltakere i 5 000 byer i 28 land.

    Det ble samlet inn 279 000 kroner til kreftsaken i forbindelse med arrangementet på Randaberg, og Stafett for livet skal i 2018 utvides slik at løpet gjennomføres sju nye steder i Norge - i tillegg til i Randaberg. Suksessen i Randaberg har også vakt oppmerksomhet internasjonalt, og Olav Nybø er invitert med som en av sju medlemmer i den internasjonale, europeiske styringsgruppen i Relay For Life.

    Som om ikke det var nok å lede satsingen med Stafett for livet, lanserte Nybø også nyvinningen Livsgnistløpet våren 2017. Et tre kilometer langt lavterskelløp, med start og mål i Randaberg Arena, som samlet 275 deltakere til en rundtur i Myrå en solskinnsdag i mai.

    Både Stafett for livet og Livsgnistløpet er to nye og innovative aktiviteter i Randaberg, som er helt i tråd med vår folkehelsesatsing, og ikke minst i tråd med målet om å ha gode møteplasser og aktiviteter som kan favne alle i Den grønne landsbyen. Det er viktig å nevne at Olav Nybø i en årrekke også har hatt et stort frivillig engasjement i mosjonsidretten, og har vært sterkt involvert i både Landsbytrippelen og Nordsjørittet.

    For fremragende innsats med å skape nye møteplasser og aktiviteter som bedrer folkehelsen for alle i Den grønne landsbyen tildeles Olav Nybø ordførerens hederspris for 2017.

    Eirik W. Henningsen

    Ordførerens hederspris har blitt delt ut fire ganger de siste åtte årene. Personen som i dag blir tildelt ordførerens hederspris har gjort seg bemerket i sitt arbeid de siste årene for noe han har gjort utenfor Randaberg, men for et arbeid som har betydd mye for hele regionen. 

    Personen bor i Randaberg og er en skikkelig lokalpatriot, ja en ekte 4070'er. Han har tidligere bidratt sterkt i arbeidet til RIL fotball, han satt i komiteen som arbeidet med Faretrade-handel, som Randaberg kommune hadde sammen med næringslivet i kommunen og andre engasjerte personer. Og han var en av initiativtakerne bak Landsbytrippelen i Randaberg.

    I alle sammenhenger der han bidrar, er det hans positivitet, evne til å se enkeltmenneske, være løsningsorientert og inspirator, får folk til å bidra og dra lasset sammen - som trekkes frem som hans fremste egenskaper.

    Dere som kjenner han og følger han på Twitter, eller var venn med han på Facebook, vil skjønne hvem jeg snakker om nå. Hver uke legger han ut ukens sitat på sin profil, sitater som gjør at (i alle fall jeg) smiler litt ekstra når jeg leser de - eller får meg til å tenke på hvordan jeg gjør ting, eller hvordan jeg tenker om andre.

    Noen av sitatene som har blitt lagt ut den siste tiden: «Verden ser bedre ut igjennom et smilehull», «En sann venn er en som går inn når resten av verden går ut», «For er det grunn til å si noe godt til mennesker, så er det ingen grunn til å la være».

    Ja godt folk, dokk skjønne at dette er en ekstraordinær person. Personen startet som daglig leder i 2015, i en bedrift som virkelig sleit i motbakke. Økonomien var på bunn og varene som bedriften skulle levere, svarte ikke til de sterke forventningene fra regionens innbyggere. Men fra september 2015 og frem til i dag har bedriften gjennomgått enorme endringer. De har fokus på å bygge stein på stein og bygge bedriften opp rundt lokale personer. Han skaper et engasjement for bedriften som nesten mangler sidestykke.

    I den tøffe tiden bedriften har vært gjennom, er det ofte lederen som må stå oppreist i de krevende sakene, mens det er mange av de andre i bedriften som trekkes frem når suksessen skal omtales. Bak dette står det en kar som bærer flagget: «Skjerfet lever» og som sier «det e magalaust» til VG når seieren er sikret og cupgullet blei vårt.

    Ordførerens hederspris går til daglig leder i Viking Fotball AS, Eirik Waldeland Henningsen, for sitt arbeid med å bygge det nye Viking, basert på lokale profiler, stein på stein, på en «Randabergsk» måte. Ja, på mange måter som visjonen til kommunen: «Sammen skaper vi den grønne landsbyen». Kjære alle sammen, gi en stor applaus til Vikingleder Eirik Waldeland Henningsen.

    Fant du det du lette etter?

    Takk for din tilbakemelding

    Hva forsøkte du å finne?