Du er her: Hjem / Aktuelt / Plast i resten. Hvordan?

Plast i resten. Hvordan?

Fra 1. januar 2019 skal alle i Randaberg kaste plasten i restavfallet. Her er noen spørsmål og svar om den nye ordningen.

Hvilken type plast kan jeg kaste i restavfallet?

• De aller fleste typer plast som får plass i dunken kan kastes i restavfallet.
    • Det er viktig at du heller ut rester av mat og væsker før du kaster plasten i resten.
    • Du behøver ikke putte plastavfallet ditt i en egen pose eller sekk, det aller beste er om du kaster det løst i restavfallet.
    • Du kan også kaste mindre mengder isopor og metallemballasje, dersom du har plass i restavfallsdunken. Hvis du ikke har plass, kaster du metallemballasje på miljøstasjonen - som før. Større mengder isopor leverer du på gjenvinningsstasjonen til IVAR på Forus.

Hva skal jeg ikke kaste i restavfallet?

• Mat, papir, drikkekartonger, kartong, papp, glass, EE-avfall og farlig avfall skal sorteres som før.
    • Matavfall som er feilsortert inn i restavfallet, kan føre til at avfallet blir fuktig og grisete, og maskinene vil få problemer med å kjenne igjen hvilke avfallstyper som skal til gjenvinning. Det er derfor viktig at alle fortsetter å sortere hjemme.
    • Klær og lignende kan henge seg fast i utstyret og lage lange kveiler, som kan skape driftsproblemer.
    • Glass og store metallgjenstander har ofte skarpe kanter, som kan skade transportbåndene som frakter avfallet rundt i anlegget.

Hva gjør jeg med sekkene?

• Har du flere store blanke sekker igjen, kan du bruke disse når du skal levere avfall på gjenvinningsstasjonen til IVAR på Forus.

Hvordan får jeg kastet ekstra plast i kommunen?

• Du kan levere plast på de ubetjente miljøstasjonene i kommunen, på samme sted som du kan levere glass og metall.
    • Miljøstasjonene finner du her (se også kart under):
      - Randaberg sentrum v/Mega
      - Grødem v/Prix
      - Dalen v/Kiwi
      - Rema 1000
      - Nyvollveien
      - Vestre Goa

Hva skjer med dunken med gult lokk?

• Dunkene kan du be renovasjonen hente for deg, uten at det koster noe.
    • Bestill henting via servicetorget.

Kan vi velge å beholde dunken med gult lokk fremover?

• Ja, de kan du beholde, men vær obs på at dunker med gult lokk ikke blir tømt av renovasjonen etter 1. januar 2019.

Hvordan kan jeg se hvilke dunker som er registrert på min eiendom?

Hva gjør jeg hvis jeg allerede har en stor dunk som blir full annenhver uke?

• Du kan bestille og betale for større eller ekstra dunk med restavfall. Du bestiller dette via servicetorget.
    • Eller du kan levere plast, metall og glass på de ubetjente miljøstasjonene i kommunen (se oversikt over).
    • Hentavfall.no gir også innbyggere i kommunen mulighet til å bestille henting av grovavfall 3 ganger i året. (Dette er allerede inkludert i årsgebyret for renovasjon).
    • Det vil også være mulig å levere hageavfall, farlig avfall, EE-avfall og hvitevarer på teknisk lager, Vistestølen 3 (se kart under), på tidspunkter oppgitt i tømmekalenderen for 2019.

Hva koster det å endre størrelse på sort dunk?

• Liten dunk: 3 256 kr. (Prisen for tilsvarende dunk i 2018 var 3 063 kr).
    • Stor dunk: 5 828 kr. (Prisen for tilsvarende dunk i 2018 var 5 483 kr).
    • Gebyr for bytting/endring av beholder er 138 kr.
    • Alle priser er inklusiv moms.

Hva koster ekstra svarte sekker til restavfallet, og hvor får jeg kjøpt disse?

• Det koster 55 kroner for ekstra sekk, som vil bli tatt med av renovasjonen under tømming av svart dunk. Vær obs på at maks vekt på sekken er 20 kg. Dersom sekken er for tung vil den ikke bli tatt med.
    • Sekkene kan kjøpes på servicetorget på kommunehuset og på Randaberg folkebibliotek.
    • Klikk her for prisene for renovasjonen i 2019

Får jeg refundert beløpet på 300 kroner for plastdunken dersom jeg vil levere den tilbake?

• Nei, det blir ikke refundert noe beløp for dunken, men den kan hentes av oss uten kostnad for deg. Ta kontakt med servicetorget, dersom du ønsker at vi skal hente den.

Hvorfor blir ikke restavfallsdunken tømt oftere, når plast kommer i tillegg?

• Det vil være individuelt hvor mye restavfall og plast en husholdning produserer, det er derfor ekstra viktig å ettersortere mer av restavfallet.
    • Den nye tømmeordningen vil kreve endring av sorteringsrutinene hos den enkelte:
      for eksempel mest mulig sortert organisk og papir, bedre stabling av plastbegre og annet plastavfall, i tillegg til å levere plast og metall (som du ikke får plass til i egen dunk) på kommunens ubetjente miljøstasjoner.
    • Du kan i dag også gjøre egne valg som forbruker når det gjelder å unngå emballasje, for eksempel på matprodukter, engangsartikler eller andre produkter som er pakket inn i plast.

Lykke til!