Du er her: Hjem / Aktuelt / Mange har spørsmål om eiendomsskatten

Mange har spørsmål om eiendomsskatten

Servicetorget i Randaberg kommune har fått mange spørsmål om eiendomsskatt, særlig etter at NRK lanserte sin nye, søkbare oversikt over eiendomsskatt i Norge.

- Hvorfor betaler jeg mer i eiendomsskatt enn naboen, når vi har ganske like boliger, er blant spørsmålene servicetorget har fått etter at NRK lanserte en samlet oversikt over eiendomsskatt i landet. I denne søkemotoren kan du enkelt taste inn adressen på boligen eller fritidseiendommen din, og få oversikt over hvilken eiendomsskatt som betales i hele ditt nabolag.

Vi forsøker her å forklare hvorfor du og naboen din kan ha ulik takst - og hvorfor det kan bli ulik eiendomsskatt i nabolaget.

Skattesats og bunnfradrag
    I Randaberg skrives det ut eiendomsskatt etter kommunal taksering - som gjelder for alle faste eiendommer i hele kommunen. Skattesatsen er 3 promiller for bolig- og fritidseiendommer og 7 promiller for næringseiendommer, mens bunnfradraget er 733 000 kr per godkjent boenhet.

• Bunnfradraget for en enebolig gir med andre ord en reduksjon på eiendomsskatten med 2 199 kroner (733 000 kr x 1 boenhet x 3 promiller).
    • Har du en godkjent utleieleilighet i tillegg, vil du få 2 bunnfradrag. Eiendomsskatten blir da redusert med 4 398 kr (733 000 kr x 2 boenheter x 3 promiller).

Takst fra 2009
    Takstene i kommunen gjelder fra 2009, som betyr at alle nye og endrende eiendommer får en takst som tilsvarer antatt markedsverdi per 01.01.2009. Eksempel på boligtakst, med og uten godkjent utleieleilighet, ser du i tabellene nederst.

Takst etter størrelse
    Dersom nabohuset er 20 m² mindre enn ditt eget, betaler du 480 kr mer i eiendomsskatt enn naboen.
    Dersom tomten til naboen er 500 m² mindre enn din, betaler du 750 kr mer i eiendomsskatt.

Sjablonger
    Siden det brukes kommunal taksering i Randaberg, benytter vi ulike sjablonger (maler - se tabell under) per kvadratmeter, som deretter multipliseres med arealet/antall kvadratmeter.

Tabell sjablonger:
    Tabell Eigedomsskatt Sjablonger

Tregner du mer informasjon?
    Gå inn her for å få mer informasjon om eiendomsskatt, rammer og retningslinjer og ofte stilte spørsmål.

Vær obs på at Randaberg kommune ikke benytter seg av Skatteetaten sine boligverdier, heller ikke markedsverdi, salgsverdi, ligningsverdi eller formuesverdi. Vi bruker kommunal taksering knyttet til oppgitte areal i matrikkelen (Norges offisielle register over fast eiendom, inkludert bygninger, boliger og adresser) og sjablonger fastsatt i 2009. Vi bruker heller ikke ulike sonefaktorer i kommunen, dvs. høyere faktor dersom du bor ved sjøen eller annen finere beliggenhet i kommunen.