Du er her: Hjem / Aktuelt / Heder og prisutdelinger på årets første dag

Kulturprisen 2018 til Hans Edvard Bø

Ordfører Kristine Enger delte ut flere priser under mottagelsen på den første dagen i det nye året. Kulturprisen gikk til tidligere ordfører og misjonsmann, Hans Edvard Bø.

Innhold

  I tillegg til kulturprisutdeling, ble det i Varen Randaberg kulturscene delt ut pensjonistpris, pris til årets bedrift, kulturstipend, legat og heder og diplom til kulturprestasjoner i løpet av fjoråret. 

  Innimellom prisutdelingene og talene var det kulturinnslag med Bård Halsne, Hannah Kvitno, Randaberg Mannskor og Randaberg yngre mannskor.

  Kulturprisen 2018 til Hans Edvard Bø

  "Årets vinner av kulturprisen har hele sitt voksne liv lagt ned et stort arbeid innenfor både kulturliv, kristenliv og politikk i Randaberg. Prisvinneren går nå inn i sitt 80. år, men er fortsatt aktivt med i frivillig arbeid i kommunen.

  Han har i en årrekke vært aktiv i NLM-Misjonsforsamling Randaberg. Her har han hatt verv som leder, styremedlem og andre verv i mer enn 50 år, og møter fortsatt fast på samlinger på Forsamlingshuset. Prisvinneren er en inspirator, og kommer ofte med oppmuntrende ord i forsamlingen. Han har også hatt en rekke sentrale verv i kretsstyret og hovedstyret for NLM.

  Han var med og startet opp Tirsdagtreff på Forsamlingshuset, og har hatt lederansvar siden 2003. Dette er et populært treff som samler mellom 80-90 deltakere en tirsdag i måneden. Han var også med og startet opp besøkstjeneste på Vardheim og Vistestølen. Hver søndag ettermiddag avholdes en uformell samling i kristen regi, med sang, musikk og andakt. Det er flere organisasjoner som deler på oppdraget. Prisvinneren administrerer og deltar selv på disse samlingene. Han har også vært pådriver opp gjennom årene til å starte nye lag og foreninger i kristen regi – både for unge og voksne.

  Årets vinner av kulturprisen har også vært aktiv i lokalpolitikken. Han kom inn i kommunestyret som representant for Senterpartiet i 1967, og var ordfører i kommunen fra 1975 til 1979.

  Prisvinneren beskrives som en som har lett for å prate med folk, og som gir gode råd og hjelp i vanskelig situasjoner. Han har gjennom mange år, som leder av forliksrådet, bidratt til forlik og forsoning.

  Det er en glede å tildele kulturprisen til en mann som har lagt ned en stor frivillig innsats i den grønne landsbyen".

  Randaberg kommunes kulturpris kan tildeles enkeltpersoner eller organisasjoner som har gjort en stor innsats innen kulturområdet i Randaberg. Prisen består av statuetten "Grepa kar" av Svein Magnus Håvarstein, og et pengebeløp på 5 000 kroner.

  Pensjonistprisen 2018 til Åstein Vistnes

  "Åstein Vistnes er 78 år og pensjonist. I ni år har han kjørt rundt med matlevering til eldre i Randaberg. Han ble spurt om å gjøre denne jobben av Hans Bø, som Åstein synger sammen med i mannskoret. Åstein sa ja til jobben, og bidrar en dag i uken med utkjøring og levering av middager til eldre.

  21 middager leveres ut i løpet av et par timer en tirsdags formiddag, enten det er sol eller regn. De fine møtene med folk motiverer ham til den frivillige innsatsen. Selv sier Åstein at smil og takknemlighet fra den som mottar maten er mer enn betaling nok.

  Åstein synger som nevnt i mannskoret. Som korist gleder Åstein andre, både i «den grønne landsbyen» og utenfor kommunegrensen. Sang gir glede, og glede vil Åstein gi!

  Åstein er også leder for Randaberg pensjonistlag. Månedlig arrangeres møter i peisestua på Forsamlingshuset med tema, andakt, sang, informasjon og noe godt å spise. Det er mange sambygdinger som møter her til hygge og samvær. Det viser at folk har det gildt! Etter kommunevalget i september 2015, kom Åstein inn som vara for Pensjonistlaget til Eldrerådet. Han ville engasjere seg også her. I eldrerådet jobbes det med alle saker som angår eldre i kommunen.

  Det er en glede å tildele pensjonistprisen til en engasjert og aktiv pensjonist, som gjør en fantastisk frivillig innsats for eldre i den grønne landsbyen".

  Eldrerådet deler årlig ut en pris til personer som på frivillig basis har gjort en spesiell innsats til glede for eldre i Randaberg. Pensjonistprisen består av en skulptur av kunstneren Anu Allikas og et diplom.

  Kulturstipend 2018 til Martine Gilje

  "Martine Gilje er født i 1998 og er volleyballspiller på Randaberg Volleyball sitt elitelag for damer. Hun har spilt volleyball siden hun var rundt 5 år gammel, og har nå spilt volleyball i 15 år.

  Martine Gilje har blant annet blitt norgesmester 4 ganger, tatt flere medaljer i NM i tillegg, og blitt seriemester med Randaberg elite. Første gang hun ble norgesmester var med regionslaget U17 da hun var 14 år. Hun var da den yngste spilleren på laget. Gilje har spilt på flere aldersbestemte landslag, og ble sommeren 2018 tatt ut på seniorlandslaget som libero.

  Martine tok videregående på Toppvolley Norge på Sand. Dette skoleåret kombinerer hun studier i Bergen med å spille volleyball på elitelaget til Randaberg. Hun ønsker å fortsette å spille for moderklubben, selv om hun ikke bor i Randaberg. Martine pendler fra Bergen til Randaberg hver torsdag-søndag for trening og kamp. Kulturstipendet vil benyttes til å dekke reiseutgifter for videre satsing på klubb og landslag.

  Randaberg kommune håper at kulturstipendet vil gi Martine Gilje inspirasjon og motivasjon til videre satsing på volleyball".

  Randaberg kommunes kulturstipend har som formål å stimulere til fortsatt utvikling og innsats innenfor kulturområdet i kommunen. Kulturstipendet kan søkes både av utøvere innen idrettsområdet, og personer som driver kunstnerisk eller kulturell virksomhet. Stipendet er på 10 000 kroner.

  Gymo AS er årets bedrift i Randaberg 2018

  Juryens begrunnelse:
  « Gymo AS er en gründerbedrift litt utenom det vanlige. Gymo AS ble etablert her i Randaberg 1. november 2009, der hovedfokuset var å selge spesielle klokker til helsepersonell. Grunnlegger og daglig leder, Morten Svela, som selv er utdannet sykepleier, oppdaget at det var et stort behov for personlig utstyr hos helsepersonell. Produktutvalget er derfor blitt vesentlig utvidet siden oppstarten. I dag er Gymo AS en nesten komplett leverandør av medisinsk utstyr og helseartikler til sykehus, sykehjem, leger, terapeuter, klinikker og til privatmarkedet.

  Gymo AS har utviklet seg på en positiv og forbilledlig måte på kort tid. I 2018 ble selskapet kåret til Gassellebedrift for 5. år på rad, det i seg selv er en bragd. Omsetningen er i dag på cirka 30 millioner kroner, og selskapet leverer meget gode resultater. Markedet er i hele Norge. I tillegg har de startet salg til både Sverige og Danmark. Selskapet har i dag 7 fast ansatte, hvor alle bor i Randaberg eller på Kvitsøy. I tillegg har de en rekke forhandlere rundt om i Norge. Selskapet designer og produserer egne produkter på fabrikker som de samarbeider med. Her benytter de i stor grad bedrifter som ansetter mennesker med nedsatt arbeidsevne. Juryen har også merket seg at selskapet har et meget lavt sykefravær, noe som gjenspeiler det gode arbeidsmiljøet og den positive utviklingen.

  Det synes tydelig på daglig leder at han er stolt av å lede og videreutvikle dette selskapet. Han uttrykker sterkt at de i fremtiden ønsker sitt eget bygg her i Randaberg, som skal inneholde både lager og produksjon, i tillegg til kontorer, butikk og utstillingslokale. 

  Juryen har i sin vurdering lagt vekt på bedriftsøkonomiske forhold og bedriftens betydning for lokalsamfunnet. Næringslivet i Randaberg er aktivt, frodig og mangfoldig. Gymo AS er et godt eksempel på at det er mulig å lykkes for unge, aktive og innovative bedrifter. Med utgangspunkt i visjonen "Sammen skaper vi den grønne landsbyen", er det en glede å kunne gi årets pris til en bedrift i vår kommune som har relativt kort fartstid, men til gjengjeld har greid å markere seg på en positiv måte. Gymo AS har på kort tid blitt en god og positiv ambassadør for Randaberg kommune. Juryen mener at Gymo AS er en verdig vinner av prisen "Årets bedrift i Randaberg 2018". »

  Juryen for årets bedrift er: Gunhild Vårvik Tangeland, varaordfører, Magne Fjell, rådmann, Bent Bergesen, Ressursgruppen for Den grønne landsbyen, og Svein Sørnes, Randaberg Landsbyforening.

  Rolf G Gilje og Hustru Serine Pedersdatters Legat til Cecilie og Åge Kolnes

  "Rolf G Gilje og Hustru Serine Pedersdatters Legat til Landbrukets fremme" ble tildelt gårdbrukerne Åge og Cecilie Kolnes. Her kan du lese begrunnelsen for denne tildelingen

  Kommunal påskjønnelse for kulturprestasjoner 2018

  Randaberg kommune hedret følgende utøvere som har prestert på høyt nivå innenfor idrettsområdet i året som har gått:

  • Eira Tronerud, Randabergstuperne.
   I klasse C jenter i junior-NM tok hun gull på 3 meter og sølv på 1 meter.
  • Trine Håheim, Stavanger skytterlag.
   Vant felthurtig i sin klasse på Landskytterstevnet i Stjørdal.
  • Simon Slettevold, Stavanger svømmeklubb.
   Simon Slettevold tok 5 gull, 2 sølv og 5 medaljer på stafett i UM. Han har også bronse på 100 m medley i junior NM i november. I tillegg har han 5 medaljer i stafett i junior-NM, og sølv på stafett i NM langbane sommeren 2018. I årsklassemesterskapet, som er et aldersbestemt nasjonal stevne, vant han sammenlagt i sin årsklasse.
  • Halvor Arne Borgstrøm, Randaberg IL Svømming.
   Halvor Arne Borgstrøm tok gull på 400 fri, sølv på 200 medley og bronse på 800 fri i senior NM kortbane. Han tok også gull på 200 medley, og bronse på 400 medley, 800 fri og 200 bryst i senior NM langbane.
  • Ingrid Elise Borgstrøm, Randaberg IL Svømming.
   Ingrid Elise Borgstrøm tok bronse 200 rygg i UM og bronse 200 rygg i junior NM kortbane.
  • Oda Kristine Borgstrøm, Randaberg IL Svømming.
   Oda Kristine Borgstrøm tok sølv i senior NM på 400 Medley
  • Randaberg volleyball. G15, blandet lag.
   Bronse i NM, klasse G15. Dette er et med både gutter og jenter: Henrik Lundbakk Flatebø, Benjamin Bø, Magnus Lødemel Viste, Erik Refsnes Trevland, Jesper Taarland, Marius Lundbakk Denut, Andreas Hognestad, Lilli Schilling og Liva Landsnes Jensen.
  • Live Sørbø, Randaberg IL Volleyball. 
   Sølv i NEVZA (nordeuropeisk mesterskap) med U19 landslaget. I tillegg bronse i NM U19 med KFUM Stavanger. 

  Kommunens hederstegn kan tildeles enkeltpersoner eller lag fra Randaberg som har vunnet eller tatt medalje i Norgesmesterskap eller Nordisk Mesterskap. Hederstegn kan også tildeles utøvere som har deltatt som representant for Norge i EM, VM eller OL, og kan gis enkeltpersoner eller lag som har oppnådd offisielle allmennkulturelle prestasjoner.

  Fant du det du lette etter?

  Takk for din tilbakemelding

  Hva forsøkte du å finne?