Du er her: Hjem / Aktuelt / Ordførerens taler 17. mai

Ordførerens taler 17. mai

Her er ordfører Kristine Enger sine taler under årets feiring av nasjonaldagen i Randaberg.

Innhold

  Morgenappell

  Gratulerer med dagen til dere alle og en riktig god 17. mai-morgen her i Randaberg.

  Det er så fint med den måten vi her i Norge feirer nasjonaldagen vår på, selveste grunnlovsdagen. Det er folkets dag og spesielt barnas dag - barna som er framtiden vår. Ingen militærparader, ingen maktdemonstrasjoner, bare masse pyntede mennesker, herlig glede og barnlig lyst. Vi har mye å glede oss over. Vi lever i et fritt land, vi er trygge her og lever i fred.

  Vi skal likevel fortsatt kjempe for å gjøre samfunnet vårt enda bedre. Her må vi lytte til ungdommen som nå tydelig kjemper for klimasaken. Vi må sørge for at ungdommens engasjement får en reell betydning og gjøre alt det som er nødvendig for å nå klimamålene.

  En annen viktig sak er at vi må bygge fellesskapet vårt enda sterkere. Norge er fremdeles et land der vi bryr oss om hverandre, tar vare på hverandre og stoler på hverandre. Men noe har begynt å skje, ikke bare ute i verden, men også her hjemme. Tonen er blitt skarpere og tilliten er blitt svekket. Det er noen som opplever å være utenfor fellesskapet vårt og forskjellene øker mellom de som har lite og de som har mye. Det gir uro og splittelser.

  Vi må få alle med. Vår viktigste ressurs er verken landbruket, fisk, olje eller gass. Vår viktigste ressurs er folk, oss, fellesskapet vårt. Vi må forvalte dette på en riktig måte. Ingen har bedre forutsetninger for å lykkes enn vi som bor her i Den grønne landsbyen. Her har vi god oversikt og vi kan se naboen, venner og familiemedlemmer som trenger litt ekstra hjelp for å komme med i fellesskapet. Det er mange gode møteplasser og flotte arrangementer som vi kan invitere de med på i Randaberg. La oss gå sammen om å bygge et sterkere fellesskap.

  Takk til alle frammøtte. Spesielt takk til dere som har stått tidlig opp i dag for å spille for oss og skape den gode 17. mai stemningen. Takk til speiderne som heiser flagget og som skal gå med flaggborg i 17. mai-toget.

  Ønsker dere alle en riktig fin feiring! Vi sees både i toget og i Randaberg Arena senere i dag.

  Jeg avslutter med et 17. mai-dikt av Marit T. Hardeberg Svendsen:

  FRED har ført til FRIHET
  FRIHET til GLEDE,
  17. mai – en dag med mening
  for alle til stede.
  Store og små,
  i toget skal gå,
  et samhold som er godt,
  et folk som har forstått..
  ...at sammen er vi sterke
  og sammen må vi stå,
  for fortsatt å kjempe
  for det gode vi tror på:
  Et fredelig samfunn
  med rettferdighet og respekt,
  et fredelig samfunn
  bygd på demokrati og likevekt.
  Et land vi er stolt av – vi kan rope HURRA
  Gratulerer med dagen – måtte den bli bra!

  Lykke til med dagen videre!

  Hovedtalen (i Randaberg Arena)

  Kjære Randabergbu - kjære alle sammen - gratulerer med dagen!

  Jeg vil spesielt gratulere alle dere som er barn her i dag. 17. mai er først og fremst deres dag. Men det er også dere som er barn og unge som skal sørge for at den friheten vi nå feirer blir tatt vare på i framtiden. For dagen i dag er vår nasjonaldag, vi feirer grunnloven som for 5 år siden hadde 200-årsjubileum. Og om bare tre år, i 2022, vil vi ha dobbel grunn til å feire vår selvstendighet. Da er Randaberg kommune 100 år. Det kan jeg love at skal bli en skikkelig feiring.

  Vi er heldige som bor i Randaberg, i Den grønne landsbyen. Vi bor på en fredelig plass på jorda, hvor vi i dag feirer verdiene - demokrati og frihet.

  Når vi ser på situasjonen andre steder i verden blir vi minnet om at friheten og demokratiet er noe dyrebart som vi hele tiden må jobbe for å bevare. Friheten kan være skjør. Det vet de aller eldste av oss og våre veteraner mye om.

  Vi skal derfor fortsatt kjempe for å gjøre samfunnet vårt enda bedre. Her må vi lytte til ungdommen som nå tydelig kjemper for klimasaken. Greta Thunberg, en svensk ungdom på 16 år, har denne våren inspirert elever også i Norge, og i Randaberg, til å skolestreike for klimaet. Til klima- og miljøkomiteen i Europaparlamentet i Strasbourg sa hun (originalt på engelsk): «Mitt navn er Greta Thunberg. Jeg er 16 år gammel, kommer fra Sverige, og jeg vil at dere skal få panikk. Jeg vil at dere skal handle som om huset stod i brann.» Vi må sørge for at ungdommens engasjement får en reell betydning og gjøre det som er nødvendig. Det haster å redde jorda vår fra store ødeleggelser og katastrofer som vil komme om den globale oppvarmingen blir høyere enn 1,5-2 grader.

  En annen viktig sak som vi må kjempe for er å bygge fellesskapet vårt enda sterkere. Norge er fremdeles et land der vi bryr oss om hverandre, tar vare på hverandre og stoler på hverandre. Men noe har begynt å skje, ikke bare ute i verden, men også her hjemme. Tonen er blitt skarpere i samfunnsdebatten og jeg frykter at tilliten mellom folk er blitt svekket. Det er noen som opplever å være utenfor fellesskapet vårt og forskjellene øker mellom de som har lite og de som har mye. Det gir uro og splittelser.

  I Randaberg bygger vi et sterkere felleskap hver eneste dag, og særlig gjennom frivillig arbeid. Tusen takk til alle dere som bruker tid og krefter på å skape Den grønne landsbyen til et godt sted å være! Den frivilligheten og dugnadsinnsatsen som skjer her i Randaberg skaper en kultur der det er lov å si oss, si vi, der det er gode muligheter for å delta i samfunnet.

  Oppgaven blir da å få alle med i felleskapet. Vår viktigste ressurs er verken fisk, olje eller gass. Vår viktigste ressurs er folk, oss, fellesskapet vårt. Vi må forvalte dette på en riktig måte. Ingen har bedre forutsetninger for å lykkes enn vi som bor her i Den grønne landsbyen. Vi må få alle med. Det er mange gode møteplasser og flotte arrangementer som vi kan invitere med på her i Den grønne landsbyen. La oss på en dag som denne love hverandre at vi vil fortsette å gå sammen om å bygge et sterkere fellesskap.

  Jeg vil benytte anledningen til å takke 17. mai komiteen med leder Svein Sørnes i spissen for solid gjennomføring av dette arrangementet. Takk også til korps, speider, mannskoret og alle frivillige lag og foreninger som bidrar til den gode 17. maistemningen som vi setter så stor pris på. Tusen takk!

  I min 17. mai tale i fjor leste jeg tre vers fra Nordahl Griegs "Til ungdommen». I lys av den kampen som vår ungdom nå kjemper for kloden vår, tenker jeg diktet passer minst like godt i år. Så her kommer "Til ungdommen":

  Til ungdommen

  Edelt er mennesket,
  jorden er rik!
  Finnes her nød og sult,
  skyldes det svik.

  Knus det! I livets navn
  skal urett falle.
  Solskinn og brød og ånd
  eies av alle.

  Da synker våpnene
  maktesløs ned!
  Skaper vi menneskeverd,
  skaper vi fred.

  Takk for oppmerksomheten.
  Da ønsker jeg dere alle en flott 17. mai feiring videre.

  Tale på Eldrefesten

  Kjære alle sammen - igjen vil jeg ønske dere gratulerer med dagen!

  Det er noe spesielt fint med den måten vi her i Norge feirer nasjonaldagen vår på, selveste grunnlovsdagen. Det er folkets dag og spesielt barnas dag - barna som er framtiden vår. Ingen militærparader, ingen maktdemonstrasjoner, bare masse pyntede mennesker, herlig glede og barnlig lyst. Jeg er takknemlig for at vi har opplevd alt dette nå også i dag.

  Vi har mye å glede oss over. Vi lever i et fritt land, vi er trygge her og lever i fred. I min 17. mai-tale i Randaberg Arena i dag kom jeg også innom noen utfordringer for oss her i Den grønne landsbyen.

  En viktig sak som jeg tok opp er at vi må bygge fellesskapet vårt enda sterkere. Norge er fremdeles et land der vi bryr oss om hverandre, tar vare på hverandre og stoler på hverandre. Men noe har begynt å skje, ikke bare ute i verden, men også her hjemme. Tonen er blitt skarpere i samfunnsdebatten og jeg frykter at tilliten mellom folk og til politikerne er blitt svekket. Det er noen som opplever å være utenfor fellesskapet vårt og forskjellene øker mellom de som har lite og de som har mye. Det gir uro og splittelser.

  Da er det sterkt å få oppleve det vi opplevde for under to uker siden. Sykehjemmet brant, 22 pasienters liv stod i fare. Fire nattevakter klarte det utrolige å evakuere alle pasientene utenfor fare på bare 20 minutter. Ingen fikk noen fysiske skader. Men det var selvsagt en skremmende opplevelse. En rekke frivillige blant kommunens ansatte kom styrtende til for å hjelpe. De hadde fri, men de kom likevel. Mange kom på natten og flere utover morgenen og dagen. De visste at deres kollegaer på jobb nå trengte flere folk for å kunne ivareta pasientene våre. Som ordfører var dette stort å se. Jeg så virkelig hvor sterkt felleskapet vårt er her i Randaberg. Hvordan vi bryr oss om hverandre.

  Noe annet viktig som jeg snakket om i Randaberg Arena er at ungdommen vår, også her i Randaberg, denne våren har skolestreiket for klimasaken. Inspirasjonen kom fra Greta Thunberg, en svensk ungdom på 16 år. Hun ba klima- og miljøkomiteen i Europaparlamentet i Strasbourg om å få panikk, om å handle som om huset stod i brann. Det høres litt voldsomt ut, men faktum er at det haster å redde jorda vår fra store ødeleggelser og katastrofer som vil komme om den globale oppvarmingen blir høyere enn 1,5-2 grader. Ungdommen har rett og vi voksne må lytte og handle.

  Et sterkt dikt å lese på en dag som denne er diktet som Nordahl Grieg laget og som han selv leste over radioen fra Nord-Norge den 17. mai 1940 da Norge, i alle fall her sør, var blitt okkupert av Tyskland. Jeg vil lese de tre første versene. Diktet heter: "I dag står flaggstangen naken".

  I dag står flaggstangen naken

  I dag står flaggstangen naken blant Eidsvolls grønnende trær.
  Men nettopp i denne timen vet vi hva frihet er.
  Der stiger en sang over landet, seirende i sitt språk, skjønt hvisket med lukkede leber under de fremmedes åk.
  Der fødtes i oss en visshet, frihet og liv er ett, så enkelt, så uunværlig som menneskets åndedrett.

  Tusen takk for oppmerksomheten! Ha en fortsatt fin 17. mai-feiring.

  Fant du det du lette etter?

  Takk for din tilbakemelding

  Hva forsøkte du å finne?