Du er her: Hjem / Aktuelt / Ny hundelov stiller krav til hundeeieres kompetanse og aktsomhet

Ny hundelov stiller krav til hundeeieres kompetanse og aktsomhet

Av: Kommunikasjon
Publisert: 31.05.2022
Ny hundelov ble vedtatt i Stortinget tirsdag 24. mai 2022. Den nye loven stiller blant annet strengere krav til mer kompetanse hos hundeeier.

Loven skal gi bedre rettssikkerhet for hundeholderen, og samtidig beskytte samfunnet mot uønskede hendelser.

Bakgrunnen for endringen i hundeloven er å forebygge uønskede hendelser med hunder. Hundeeiere som ikke følger loven kan bli bøtelagt. 

Behovet for å endre loven begrunnes med at "hunder kan utgjøre en risiko for mennesker, husdyr og vilt, samt at  miljøet kan påvirkes ved støy og forurensning". 

Lovforslaget medfører nye krav til hundeeiernes kompetanse og aktsomhet.

Hundeholderen skal blant annet:

  • Forebygge og vise aktsomhet for å unngå at hunden blir satt i en situasjon der den kan gjøre skade på folk, dyr, eiendom eller ting.
  • Sørge for at hunden eller hundeholdet ikke er til urimelig ulempe for folk, dyr, miljø eller andre interesser.
  • Sikre trygghet for hunden, folk og andre dyr ved å holde hunden under forsvarlig tilsyn, og håndtere hunden på en slik måte at den får dekket individuelle behov.

I tillegg foreslås det at hundeholder skal ha nødvendig kompetanse til å kunne forebygge at uheldige situasjoner eller skader oppstår. Slik kompetanse omfatter blant annet kunnskap om hold og trening av hund, kunnskap om hundens behov, naturlige adferd, bruksområde og det skadepotensialet hunden kan utgjøre.

Bildet: Sissel Ågesen (til venstre) og Anita Aarsand har god kontroll på hundene sine ved Randabergbukta (illustrasjonsfoto). 

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?